PRACA NAUKOWA
Obszar wiedzy nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Dziedzina nauk rolniczych
Dyscyplina naukowa - technologia żywności i żywienia
TEMATYKA BADAŃ
1)
Żywność o cechach funkcjonalnych - formulacja receptur produktów spożywczych i nutraceutyków wzbogaconych w wybrane składniki aktywne o ukierunkowanym działaniu wspomagającym zdrowie
2)
Produkty uboczne przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych oraz kierunki ich wzbogacania celem wykorzystania w żywności oraz wsparcia rozwoju bezodpadowej gospodarki produkcyjnej
3)
Rozwój i wdrażanie innowacyjnych receptur produktów spożywczych o pożądanych cechach technologicznych na potrzeby przedsiębiorstw z branży spożywczej
4)
Ocena właściwości roślinnych składników aktywnych oraz możliwości ich implementacji w żywności ukierunkowanej na poprawę stanu odżywienia i dobrostanu konsumentów
5)
Stabilność oksydacyjna tłuszczów i wykorzystanie nowych źródeł związków przeciwutleniających
6)
Dziedzictwo kulinarne w przemyśle spożywczym i żywieniu domowym
7)
Zarządzanie gastronomią dla produkcji żywności wysokiej jakości
8)
Bezpieczeństwo zdrowotne żywności - systemy kontroli jakości żywności w produkcji
PUBLIKACJE
https://orcid.org/0000-0002-0744-9033
Scopus: IH=29, liczba cytowań prac: 2623
Web of Science: IH=27, liczba cytowań prac: 2274
Sumaryczna liczba pozycji to 369, w tym:
Artykuły oryginalne w recenzowanych czasopismach: 174
Książki, monografie i rozdziały w monografiach: 15
Artykuły popularno-naukowe: 17
Abstrakty i doniesienia konferencyjne: 152
Patenty: 11
Zgłoszenia patentowe: 18
Opinie o innowacyjności: 6
STAŻE NAUKOWE KRAJOWE I ZAGRANICZNE, WYJAZDY STUDYJNE
2023-
Institute for World Health Development, Mukogawa Women’s University, Nishinomiya; Facuty of Health and Nutrition, Bunkyo University, Chigasaki, Japonia (2 tygodnie)
2023-
Norwegian Food Research Institute NOFIMA, As, Norwegia (1 tydzień)
2022-
Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, Kanada (5 tygodni)
2013-
University of California Berkeley, Center for Executive Education Haas School of Business, Department of Bioengineering, Stany Zjednoczone (9 tygodni)
2009-
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk
w Olsztynie (1 tydzień)
2007-
Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, Kanada (26 tygodni)
Wyjazdy studyjne (konsultacje, konferencje):
Belgia (2 wyjazdy), Francja (2), Czechy (1), Grecja (1), Szwecja (1), Kanada (1), Brazylia (1), Japonia (4), Indie (1), Tajlandia (1), Chiny (1), Indonezja (1).
PROJEKTY FINANSOWANE W DRODZE KONKURSÓW KRAJOWYCH LUB ZAGRANICZNYCH
Kierownictwo projektów
2022-2023
SKN/SP/534738/2022 „Opracowanie i komercjalizacja nowych rozwiązań dla żywności w kontekście zrównoważonej gospodarki" Ministerstwo Edukacji i Nauki, charakter udziału: kierownik
2020-2022
MNiSW/2020/333/DIR, Projekt rozwojowo-wdrożeniowy - Innowacyjna linia żywności wzbogaconej w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych; prowadzony w ramach programu pn. „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowanego w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020, charakter udziału: kierownik
2019-2023
UMO – 2018/29/B/NZ9/00461 „Badania nad możliwością wykorzystania matrycy roślinnej wzbogaconej w wapń w prewencji i terapii osteoporozy” OPUS NCN, charakter udziału: kierownik
2019-2020
MNiSW/2019/170/DIR, Projekt rozwojowo-wdrożeniowy - Innowacyjna linia żywności z dodatkiem dyni wzbogaconej w wapń ukierunkowana na dietoterapię osteoporozy; prowadzony w ramach programu pn. „Inkubator Innowacyjności 2.0” realizowanego w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 (Działanie 4.4), charakter udziału: kierownik
2019-
„Warsztaty mające na celu uświadomienie konsumentom skutków marnowania żywności” , zamawiane przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020”, charakter udziału: kierownik
2013-2016
315192 Go4Stevia, „Stevia rebaudiana jako alternatywa dywersyfikacji dla europejskich producentów tytoniu w celu wzmocnienia europejskiej konkurencyjności” w ramach programu ramowego 7PR-SME – Program szczegółowy „Możliwości”: Badania na rzecz MŚP, SME-2012-2 - Badania dla stowarzyszeń MŚP, charakter udziału w projekcie: kierownik 4 zadań
2009-2012
N N312 374537, „Badania nad potencjałem przeciwutleniającym ekstraktów owoców wybranych roślin oraz ich udziałem w kształtowaniu trwałości tłuszczów”, charakter udziału: kierownik
2009-2016
POIG.01.01.02-00-061/09 „Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013 Działanie 1.1/Poddziałanie 1.1.2., koordynator projektu - prof. dr hab. J. Korczak; charakter udziału w projekcie: członek zespołu zarządzającego i administrującego projekt, kierowanie zespołem badawczym w ramach zadań: - wybór surowców zawierających związki bioaktywne (2.1, 2.2), - separacja bioaktywnych składników (3.1), - właściwości Reologiczne i sensoryczne pozyskanych frakcji - analiza krytyczna (4.1), - opracowanie technologii produkcji w skali laboratoryjnej (7.1), - ocena składu, bezpieczeństwa i wartości żywieniowej produktów finalnych (9.3)
2005-2008
2PO6T 057 29 “Ocena aktywności przeciwrodnikowej związków pochodzenia roślinnego oraz zdolności do stabilizacji tłuszczów w żywności”, charakter udziału: kierownik
Wykonawstwo projektów
2021-2024
NOR/SGS/TAISTI/0323/2020, NCBR pn. Opracowanie technologii opartej na sztucznej inteligencji do wnioskowania o zamiennikach składników przepisów realizowanego w ramach programu „Small Grant Scheme 2020 (Norway Grants Programme ‘Applied Research’)” nr ERP/MPK 0311/NCBR/95091 (2021-2023), charakter udziału w projekcie: wykonawca
2021-
POIR 01.01.01-00-1980/20, Projekt badawczo-rozwojowy finansowany przez NCBiR, „Probiotyczne dania dla dzieci o zaprojektowanych właściwościach funkcjonalnych”, Program Operacyjny Inteligentny Rozwój (POIR), Działanie 4.1 „Badania naukowe i prace rozwojowe”, Program SZYBKA ŚCIEŻKA NCBiR – w której zlecającym, rozliczającym i płatnikiem był IZABELA WOJDYŁA PYSZOTY, ul. Fabianowska 131/B3, 62-529 Komorniki, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2020-2022
MNiSW/2020/333/DIR, Projekt rozwojowo-wdrożeniowy - Innowacyjna linia przekąsek z dodatkiem buraka jako nośnika substancji prozdrowotnych; prowadzony w ramach programu pn. „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowanego w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020, charakter udziału: wykonawca
2019-2021
POIR.01.01.01-00-0533/19 pt. „Opracowanie narzędzi do automatycznej analizy i kategoryzacji produktów spożywczych”, Program Operacyjny Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Działanie 1.1., Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa”, NCBR, Kierownik – WISEBASE Sp. z o.o., charakter udziału w projekcie: wykonawca
2019-2020
MNiSW/2019/170/DIR, Projekt rozwojowo-wdrożeniowy - Linia czekolad funkcjonalnych z preparatami z owoców derenia jako nośnik składników prozdrowotnych; prowadzony w ramach programu pn. „Inkubator Innowacyjności 2.0” realizowanego w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 (Działanie 4.4), charakter udziału: wykonawca
2019-2020
MNiSW/2019/170/DIR, Projekt rozwojowo-wdrożeniowy - Innowacyjne blendy olejów tłoczonych na zimno o określonych cechach prozdrowotnych i technicznych, prowadzony w ramach programu pn. „Inkubator Innowacyjności 2.0” realizowanego w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 (Działanie 4.4), charakter udziału: wykonawca
2019-2020
POIR.02.03.02-22-0048/18, Projekt badawczo-rozwojowy finansowany przez PARP „Wykonanie prac badawczych polegających na opracowaniu technologii wytwarzania udoskonalonego produktu – masła orzechowego bez efektu rozwarstwiania oleju na jego powierzchni”, Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020, Oś Priorytetowa II, Wsparcia otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw, poddziałanie 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP, podpisanej przez Zamawiającego z PARP z siedzibą w Warszawie, w której zlecającym, rozliczającym i płatnikiem był De Graaf Sp z o.o. z siedzibą w: Ornasowo – Pelplin 83-130; charakter udziału w projekcie: wykonawca
2018-2019
POIR 04.01.02-00-0059/17, Projekt badawczy finansowany przez NCBiR „Inteligentne modulatory smaku gorzkiego i słodkiego jako składniki czekolady dla osób chorych na cukrzycę i otyłość” - Program Operacyjny Inteligentny Rozwój (POIR), Działanie 4.1 „Badania naukowe i prace rozwojowe”, Poddziałania 4.1.2 „Regionalne agendy naukowo-badawcze” (program RANB)– konsorcjum, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2018-
- Producent serów serwatkowych FARMA SERONADA, Grzegorz Junatowski, Babkowice 49, 63-830 Pępowo - opracowanie i wprowadzenie innowacji produktowej i procesowej bazując poprzez opracowanie metody hydrolizy sera typu ricotta na potrzeby produkcji preparatu o działaniu prozdrowotnym
- Producent serów smażonych – Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak spółka jawna; Polna 15; 62-066 Granowo - opracowanie i wprowadzenie innowacji produktowej bazując na dotychczasowej linii produkcyjnej
- Producent wyrobów mięsno-warzywnych, Frykas, 64-000 Kościan; Reymonta 4, 64-000- opracowanie i wprowadzenie innowacji produktowej w postaci nowego / zmodyfikowanego wysokoenergetycznego dania gotowego na bazie mięsa w opakowaniu szklanym 500 g jako posiłku - regeneracyjnego według rozporządzenia dotyczącego posiłków regeneracyjnych
- Producent czekoladek Bars Halina Kalemba, Karola Kurpińskiego 33D 64-140 Włoszakowice - opracowanie oraz wprowadzenie innowacji marketingowej polegającej na dostosowaniu etykiet innowacyjnych produktów do oczekiwań świadomych konsumentów i jednocześnie do wymogów rozporządzeń
2018-
POIR.02.03.02-02-0030/17, Projekt badawczo-rozwojowy finansowany przez PARP „Opracowanie Technologii Wytwarzania Nowych Produktów Owocowo-Warzywnych Z Nasionami Chia Poddanych Utrwalaniu Metodą Pasteryzacji”, Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020, Oś Priorytetowa II, Wsparcia otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw, poddziałanie 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP, podpisanej przez Beneficjenta z PARP z siedzibą w Warszawie, w której zlecającym, rozliczającym i płatnikiem było Przedsiębiorstwo Runolnad sp z o o. ul. Podwale 11 56-200 Góra, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2017-2020
EcoWaste4Food „Supporting Eco-Innovation To Reduce Food Waste And Promote A Better Resource Efficiency Economy”, w ramach program EU Interreg Europe, koordynator Samuel Féret, CIHEAM-IAMM (Międzynarodowe Centrum Zaawansowanych Śródziemnomorskich Studiów Agronomicznych – Śródziemnomorski Instytut Agronomiczny w Montpellier we Francji); charakter udziału w projekcie: wykonawca
2016-2020
Zwiększenie konkurencyjności spółki Servisoft dzięki zakupieniu badań naukowych prowadzących do powstania nowego produktu indywidualnie przygotowywanych suplementów”, umowa nr 20/2016/B; Zamawiający: „Servisoft” Sp. z o.o. ul. Batorego 18, Warszawa, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2016-2020
POIR.02.03.02-14-0094/15, Projekt badawczo-rozwojowy finansowany przez PARP „Zwiększenie innowacyjności i konkurencyjności firmy Tabit sp. Z o.o. poprzez zakup usług badawczych w celu opracowania nowej linii produktowej wraz z procesem wytwarzania” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, oś priorytetowa 2, Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw, Poddziałanie 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP– podpisanej przez Beneficjenta z PARP z siedzibą w Warszawie, w której zlecającym, rozliczającym i płatnikiem był Tabit, ul. Hugona Kołłątaja 44, 05-402 Otwock, charakter udziału – wykonawca
2011-2012
Udział w konsorcjum badawczym - Program CREATOR - Business Innovation Opportunities - Life Improvement and Food for Elderly, nr EU 0771R2, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2010-2013
N N312 121039 „Naturalna hormonalna terapia zastępcza oparta na wybranych nasionach roślin strączkowych i otrębach zbożowych”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2010-2013
N N312 265738 „Ocena bezpieczeństwa smażonych produktów ziemniaczanych dostępnych na polskim rynku oraz próby ograniczenia powstawania substancji szkodliwych w czasie ich produkcji, przechowywania i wykorzystywania w gastronomii i gospodarstwie domowym”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2010-2013
N N312 241638 „Charakterystyka stabilności tiaminy w obecności wybranych składników funkcjonalnych żywności oraz produktów tłuszczowych”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2009-2012
N 312 245436 „Poprawa statusu antyoksydacyjnego organizmu rekonwalescentów po przebytym ostrym zespole wieńcowym przez wdrożenie do żywienia diety o wysokim potencjale antyoksydacyjnym (DAOX)”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2007-2010
N312 071 32/3209 “Kinetyka tworzenia się pochodnych utlenionych fitosteroli w układach modelowych i żywności funkcjonalnej o podwyższonej zawartości steroli roślinnych”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2006-2009
2PO6T 024 30 “Pozyskiwanie mutantów drożdży Phaffia rhodozyma zdolnych do nadprodukcji astaksantyny oraz ocena właściwości przeciwutleniających uzyskanych barwników karotenoidowych”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2006-2009
N312 025 31/2049 “Wpływ przeciwutleniaczy z ekstraktów roślinnych na stopień utleniania lipidów i kształtowanie jakości wybranych produktów mięsnych”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
2005-2008
2PO6T 080 29 “Ocena możliwości wykorzystania produktów przygotowanych na bazie suszu grzybów boczniaka Pleurotus ostreatus i shiitake Lentinulla edodes w żywieniu osób z hiperlipidemią oraz wegetarian”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
1999-2002
PBZ-KBN/020/P06/1999 „Podstawy metodyczne kompleksowego wartościowania jakości i bezpieczeństwa żywności nowej generacji – wykorzystanie metod chemometrycznych do kompleksowej oceny jakości żywności wzbogacanej w przeciwutleniacze naturalne”, charakter udziału w projekcie: wykonawca
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA
1)
Stanford University i Elsevier Ranking, pozycjonowana wśród 2% najlepszych naukowców na świecie pod względem cytowalności ich publikacji w literaturze naukowej (w latach: 2021, 2022)
2)
Nagroda Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za oryginalne i twórcze osiągnięcia naukowe udokumentowane publikacjami naukowymi (w latach: 2008, 2009, 2011, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023)
3)
“DadYo: Shelf-stable dadih-style synbiotic yogurt with live probiotics to preserve culinary heritage of Minangkabau ethnic group, West Sumatra, Indonesia” promotor projektu Yolandy Rajagukguk i Marcellusa Arnolda, Laureatów 1 miejsca w konkursie “Developing Solutions for Developing Countries - Product Development Competition”, Institute of Food Technologists (IFT), Chicago, Stany Zjednoczone (2022)
4)
Nagroda Rektora Akademii Rolniczej w Poznaniu za oryginalne i twórcze osiągnięcia naukowe udokumentowane publikacjami naukowymi
(w latach: 2005, 2006, 2007)
5)
Nagroda Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za osiągnięcia organizacyjne, które przyczyniły się do poprawy warunków pracy dydaktycznej i wyników kształcenia (2009)
6)
Medal Srebrny za Długoletnią Służbę nadany przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej (2018)
7)
Stypendystka rządowego programu stażowo-szkoleniowego Top 500 Innovators: Science, Management, Commercialization, realizowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, długoterminowy staż w, Haas School of Business oraz Faculty of Bioingeneering (opiekun prof. Sanjay Kumar), University of California Berkeley (USA), obejmującego wizyty studyjne w amerykańskich firmach: Google, McKesson, oDesk, Cisco, Vasper Technology, Autodesk, Splunk, YouTube, QB3, Plug nad Paly Corporation, Institute for the Future, Piccaro, LBNL - Advanced Light Source, LBNL – Molecular Foundry, Ravenswood Quarry Production (TOP 500). (2013)
8)
Nominacja do nagrody im. prof. dr hab. Jerzego Zwolińskiego za najlepszą pracę magisterską w roku 2012/13: inż. Justyna Bilon „Kształtowanie wartości odżywczej i potencjału przeciwutleniającego produktów wzbogaconych w fitozwiązki, przeznaczonych dla chorych na nadciśnienie”, Promotor pracy dr hab. inż. Anna Gramza-Michałowska
9)
Nagroda im. prof. dr hab. Jerzego Zwolińskiego za najlepszą pracę magisterską w roku 2009: inż. Andrzej Sidor „Ocena wpływu dodatku ekstraktów roślin przyprawowych na stabilność wybranych tłuszczów”, Promotor pracy dr inż. Anna Gramza-Michałowska
10)
Stypendystka programu Dr. and Mrs. Dekaban Foundation, University of British Columbia, Faculty of Land and Food Systems, UBC Botanical Garden and Centre for Plant Research; długoterminowy staż naukowo-badawczy, opiekun prof. Eduardo Jovel (2007)
11)
Stypendium Fundacji Pro Scientia et Vita Członków Wydziału Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych Polskiej Akademii Nauk, na dofinansowanie udziału w konferencji międzynarodowej: XXVI World Congress and Exhibition of the ISF, Modern Aspects of Fats and Oils –
A Fascinating Source of Knowledge, Praga, Czechy 25-28 września 2005
PODNOSZENIE KWALIFIKACJI DYDAKTYCZNYCH
1)
Szkolenie z zakresu prawa żywnościowego w kontekście komercjalizacji wyników badań naukowych. IGI FOOD LAW Sp. z o.o. 24-25.11.2022
2)
- Kurs innowacyjnych kompetencji dydaktycznych (48 h). Kuźnia ekspertów, Poznań. 02.07.2020 – 17.07.2020
-
Kurs językowy (240h) - lektorat języka angielskiego. International Language Institute, Warszawa.
19.11.2020 – 09.06.2022 -
Kurs językowy (360h) – lektorat języka niemieckiego. International Language Institute, Warszawa.
15.10.2020 – 23.06.2022
3)
Unijne i krajowe przepisy prawa żywnościowego w kontekście przygotowywania projektów badawczo-rozwojowych (16h). Centrum Innowacji i Transferu Technologii CIiTT Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 5/13.12.2019
4)
Jak poprawić efektywność ekstrakcji do fazy stałej: Bioanalytic, Poznań 27 września 2013
PODNOSZENIE KOMPETENCJI MENEDŻERSKICH
1)
Akademicki startup – czy to jest możliwe? (3h). European Institute of Innovation & Technology EIT HEI Initiative. Innovation Capacity Building for Higher Education. 16.08.2023
2)
Nowoczesne narzędzia i metody komercjalizacji wyników badań. Ministerstwo Edukacji i Nauki. „Liderzy w zarządzaniu uczelnią”, realizowany w ramach III osi priorytetowej Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Poznań. 16.05.2023
3)
- Kurs językowy (30h). Angielski dla kadry menedżerskiej. Centrum Języków Obcych Kontakt, Poznań. 2023
- Kurs językowy (30h). Angielski dla badań i rozwoju. Centrum Języków Obcych Kontakt, Poznań. 2023
- Rozwój kompetencji menadżerskich w zakresie wprowadzania zmian organizacyjnych (16h). 4HR Anna Nowak, Gortatowo. 14 – 15.03.2022
- Obsługa studenta zagranicznego (16h). Optima Centrum Rozwoju Kształcenia Kadr. 14 – 15. 02.2022
- Obsługa klienta oraz radzenie sobie z trudnymi sytuacjami (16h). 4HR Anna Nowak, Gortatowo. 08 – 09.03.2021
- Różnice kulturowe w kontaktach interpersonalnych z cudzoziemcami (8h). Optima Centrum Rozwoju Kształcenia Kadr. 28.10.2021
- Procedura nadawania stopnia naukowego doktora, doktora habilitowanego i tytułu naukowego (zmiany w przepisach) (16h). Optima Centrum Rozwoju Kształcenia Kadr. 6 7.12.2021
4)
Współpraca uczelni z przedsiębiorcami przy pracach dyplomowych „zamawianych” i studiach dualnych – zagadnienia ogólne. Centrum Innowacji i Transferu Technologii CIiTT Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 11.12.2020
5)
Współpraca uczelni z przedsiębiorcami przy pracach dyplomowych „zamawianych” i studiach dualnych – konsultacje modeli podziału praw do wyników prac badawczych. Centrum Innowacji i Transferu Technologii CIiTT Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 18.12.2020
6)
Dyplomacja w biznesie (15h).
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, 16/30.11.2019
7)
Nawiązywanie dialogu z tak zwanym trudnym pracownikiem, współpracownikiem, klientem, uczniem (20h).
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, 10.2019-01.2020
8)
Executive coaching – coaching menedżerski (20h).
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, 16.01-13.02.2019
9)
Business and life coaching and mentoring (20h).
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, 18.01-15.02.2019
10)
Psychologia w zarządzaniu, osobowość i kompetencje kierownicze (15h).
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, 16/23.02.2019
11)
Korupcja w biznesie (nr P-00384/2018/00002326829). Program Zapobiegania i Zwalczania Przestępczości ze Strony Komisji Europejskiej - Dyrekcja Generalna, Wydział Spraw Wewnętrznych, 23.01.2018
12)
Przeciwdziałanie korupcji (nr P-00385/2018/00002326828). Program Zapobiegania i Zwalczania Przestępczości ze Strony Komisji Europejskiej - Dyrekcja Generalna, Wydział Spraw Wewnętrznych, 23.01.2018
13)
Korupcja w administracji publicznej (nr P-00365/2018/00002326830). Program Zapobiegania i Zwalczania Przestępczości ze Strony Komisji Europejskiej - Dyrekcja Generalna, Wydział Spraw Wewnętrznych, 23.01.2018
14)
Interdyscyplinarne warsztaty komunikacji naukowej; Poznański Park Naukowo-Technologiczny, Zespół Inkubatorów Wysokich Technologii; Poznań 22 maja 2015
15)
Przygotowanie do komercjalizacji projektu i pozyskania inwestora; w ramach projektu: „Zarządzanie własnością intelektualną – klucz do sukcesu w relacjach nauki z biznesem”, ECO INVEST, finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Wrocław 5-6.02.2014
16)
Formalno-prawne aspekty współpracy nauki z biznesem, ze szczególnym uwzględnieniem zawieranych umów; w ramach projektu: „Zarządzanie własnością intelektualną – klucz do sukcesu w relacjach nauki z biznesem”, ECO INVEST, finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Wrocław 21-22.01.2014
17)
Warsztaty QB3 California Institute for Quantitative Biosciences, Due Diligence Workshop, Enterpreneurship Program, San Francisco, California, Stany Zjednoczone 1-29.11.2013
18)
Ochrona własności intelektualnej w Polsce, UE i USA – krok po kroku do uzyskania patentu; „B plus R – Badaj Możliwości. Rozwijaj Wiedzę.” Akademia Morska w Szczecinie, finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Międzyzdroje 29-31.08.2011
19)
Europejski pracownik – asertywność i komunikacja w zespole, autoprezentacja, radzenie ze stresem, zarządzanie czasem w pracy (18h). Towarzystwo Edukacji Bankowej SA w Poznaniu, finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Poznań 11-26.05.2009
20)
Audytor Wewnętrzny Systemu Zarządzania Jakością (wg normy ISO 9001:2000) – egzamin zgodny z wytycznymi DEKRA Certification Sp. z o.o., organizator: Biuro Consultingowo-Handlowe – Gwarancja, finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Poznań 2-3.08.2008
21)
Biznes z planem – Poznańskie Dni Przedsiębiorczości Akademickiej – organizator InQbator PPNT, Poznań 22.04.2008
22)
Warsztat z autoprezentacji – Poznańskie Dni Przedsiębiorczości Akademickiej – organizator InQbator PPNT, Poznań 23.04.2008
23)
Metodyka Project Management, organizatorzy: Centrum Doskonałości „Biotechnologia Żywności” oraz Wielkopolskie Centrum Biotechnologii Medycznej, Poznań 26-28.01.2005
KURSY JĘZYKOWE
1)
Angielski dla kadry menedżerskiej (30h). Centrum Języków Obcych Kontakt, Poznań. Centrum Języków Obcych Kontakt. „Poprawa jakości prowadzenia dydaktyki dla studentów dzięki wdrożeniu kompleksowego programu wsparcia grupowego i indywidualnego nauczycieli akademickich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu / Najlepsi z natury! Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. 2023
2)
Angielski dla badań i rozwoju (30h). Centrum Języków Obcych Kontakt, Poznań. „Poprawa jakości prowadzenia dydaktyki dla studentów dzięki wdrożeniu kompleksowego programu wsparcia grupowego i indywidualnego nauczycieli akademickich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu / Najlepsi z natury! Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. 2023
3)
Język angielski, poziom C1 (240h). International Language Institute, Warszawa. „Poprawa jakości prowadzenia dydaktyki dla studentów dzięki wdrożeniu kompleksowego programu wsparcia grupowego i indywidualnego nauczycieli akademickich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu / Najlepsi z natury! Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. 19.11.2020 – 09.06.2022
4)
Język niemiecki, poziom A2-B2 (360h). International Language Institute, Warszawa. „Poprawa jakości prowadzenia dydaktyki dla studentów dzięki wdrożeniu kompleksowego programu wsparcia grupowego i indywidualnego nauczycieli akademickich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu / Najlepsi z natury! Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. 15.10.2020 – 23.06.2022
5)
Język niemiecki dla początkujących (20h) (nr KJN/1/2019). Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
6)
Język angielski: Best Workplace Program (6 mcy) – praktyczny kurs języka angielskiego, The University of British Columbia oraz The Hastings Institute, Inc. Vancouver School Board, Vancouver, Kanada 2007

