DYDAKTYKA I ROZWÓJ KADR NAUKOWYCH

Prowadzone obecnie zajęcia dydaktyczne:

W języku polskim:

  • Programowanie i organizacja nowoczesnej gastronomii;
  • Technologiczne projektowanie procesów produkcyjnych w gastronomii;
  • Propedeutyka wiedzy o żywności i żywieniu;
  • Systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa żywności w gastronomii;
  • Wiedza społeczna; Catering w żywieniu indywidualnym i zbiorowym;
  • Jakość i bezpieczeństwo potraw w technologii gastronomicznej;
  • Seminarium Problemowe;
  • Seminarium Magisterskie;
  • Przemysłowa produkcja i dystrybucja potraw;
  • Żywność wygodna.

W języku angielskim:

  • Food product development;
  • Comprehension in food processing and human nutrition;
  • Global problems in human nutrition;
  • Pharmacology and nutritional pharmacotherapy with an element of phytotherapy;
  • Selected topics in food technology and nutrition;
  • Molecular cuisine;
  • Functional food and catering technology.

PROMOTORSTWO

Rozprawa doktorska - 5 prac

  • Kobus-Moryson Małgorzata - Ocena potencjału przeciwutleniającego składników stewii (Stevia rebaudiana) oraz ich wykorzystanie do kształtowania trwałości tłuszczów. (2016)
  • Sidor Andrzej - Wykorzystanie roślin przyprawowych do stabilizacji potencjału przeciwutleniającego owoców i przetworów z aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa). (2016)
  • Kulczyński Bartosz - Ocena przydatności miąższu dyni wzbogaconego w wapń w prewencji zmian osteoporotycznych. (2021)
  • Marcellus Arnold - Development of customized plant matrices to prevent calcium deficiency and osteoporosis. (planowany termin obrony: 2025)
  • Multisona Ribi Ramadanti - The study of multi-layered microencapsulation of Clitoria ternatea extract and its application to functional food product. (planowany termin obrony: 2027)

Praca magisterska – 49 prac (w tym 9 w j. angielskim)
Praca inżynierska – 45 prac
Praca licencjacka – 3 prac

RECENZENT

Tytuł profesora – recenzja dorobku naukowego, dydaktyczno-wychowawczego i organizacyjnego - 5 opinii

  • Wójciak Karolina, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2024
  • Świeca Michał, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2022
  • Żyżelewicz Dorota, Politechnika Łódzka w Łodzi, 2021
  • Czarniecka-Skubina Ewa, SGGW w Warszawie, 2019
  • Gawlik-Dziki Urszula, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2018

Stopień doktora habilitowanego – opinia o dorobku w postępowaniu - 8 opinii

  • Tabaszewska Małgorzata, pt. „Zawartość związków bioaktywnych w ekstraktach z roślin dziko rosnących oraz ich zastosowanie do produkcji likierów i preparatów kosmetycznych”, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (2023)
  • Żary-Sikorska Ewa, pt. „Rola fenolowych bioaktywnych składników truskawki i marchwi purpurowej w łagodzeniu zaburzeń wywołanych dietą niezbilansowaną”, Politechnika Bydgoska w Bydgoszczy (2023)
  • Kołodziejczyk Krzysztof, pt. „Opracowanie sposobów pozyskiwania i ocena właściwości preparatów fitokomponentów z produktów ubocznych przetwórstwa owoców”, Politechnika Łódzka w Łodzi (2019)
  • Michalska Anna, pt. „Identyfikacja kluczowych parametrów i sposobów suszenia wpływających na właściwości fizyko-chemiczne proszków owocowych”, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2019)
  • Dwiecki Krzysztof, pt. „Oddziaływania kropek kwantowych z polifenolami i chinonami oraz ich wykorzystanie do oznaczania naturalnych i syntetycznych antyoksydantów w żywności”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2018)
  • Krystyjan Magdalena, pt. „Wpływ wybranych fizycznych modyfikacji skrobi i nieskrobiowych hydrokoloidów polisacharydowych na właściwości funkcjonalne skrobi oraz na jakość produktów spożywczych i niespożywczych z ich udziałem”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (2018)
  • Siger,Aleksander pt. „Pochodne kwasu sinapowego - związki fenolowe nasion rzepaku istotnie wpływające na jakość oraz wartość żywieniową oleju tłoczonego na zimno”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2016)
  • Zielińska-Dawidziak Magdalena, pt. „Zastosowanie jadalnych kiełków o podwyższonej zawartości ferrytyny roślinnej jako źródła żelaza do wzbogacania żywności”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2016)

Stopień doktora habilitowanego – recenzja wydawnicza rozprawy habilitacyjnej - 2 recenzje

  • Mikołajczyk-Bator Katarzyna, pt. „Znaczenie roślinnych metabolitów wtórnych w kształtowaniu jakości sensorycznej i zdrowotnej produktów spożywczych”, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu (2018)
  • Pachołek Bogdan, pt. „Kształtowanie prozdrowotnych właściwości żywności z wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców”, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu (2018)

Stopień doktora – recenzja rozprawy doktorskiej - 9 recenzji

  • Habza-Kowalska Ewa, pt. „Badanie interakcji efektorów peroksydazy tyroidowej oraz wybranych enzymów prooksydacyjnych w układach modelowych” Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (2023)
  • Tkacz Karolina, pt. „Owoce rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides) w projektowaniu żywności o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2022)
  • Sierocka Małgorzata, pt. „Kształtowanie jakości żywności niskoprzetworzonej poprzez modyfikowanie aktywności wybranych enzymów z klasy oksydoreduktaz” Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (2021)
  • Cichowska-Bogusz Joanna, pt. „Analiza wpływu polioli jako substancji aktywnych oraz ultradźwięków na przebieg odwadniania osmotycznego i suszenia tkanki jabłka” SGGW w Warszawie (2021)
  • Drabińska Natalia, pt. „Zastosowanie preparatu fruktooligosacharydów i inuliny jako składnika diety bezglutenowej dzieci z chorobą trzewną” Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (2020)
  • Brynda-Kopytowska Anna, pt. „Fizykochemiczna charakterystyka sypkich preparatów tłuszczowych wytwarzanych metodą suszenia rozpyłowego emulsji stabilizowanych białkiem grochu” SGGW w Warszawie (2019)
  • Przeor Monika, pt.: „Wpływ zabiegów technologicznych na zawartość i właściwości bioaktywnych związków w preparatach z liści morwy białej” Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2017)
  • Sęczyk Łukasz, pt.: „Interakcje związków fenolowych ze składnikami matrycy jako czynnik determinujący jakość żywności fortyfikowanej” Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (2017)
  • Teleszko Mirosława, pt.: „Wykorzystanie wybranych surowców roślinnych do produkcji żywności o ukierunkowanych walorach prozdrowotnych” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2014)

Tytuł doktora honoris causa - 1 opinia

  • Opinia o prof. Jerzym Zawistowskim, Kandydacie do tytułu doktora honoris causa Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (2024)

Projekty naukowe - 56 recenzji

  • Fulbright Senior Award (1)
  • NCN – Preludium (19)
  • Preludium BIS (4)
  • Sonata (4)
  • NCBR – LIDER (1)
  • POIR (1)
  • współpraca Polska – Turcja (2)
  • współpraca Polska – Chiny (1)
  • Innowacyjny Doktorat UP Wrocław (23)

Czasopisma naukowe - 184 recenzje

  • Food Chemistry
  • Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
  • Journal of the Science of Food and Agriculture
  • Journal of Functional Foods
  • European Journal of Lipid Science and Technology
  • PLOS One
  • Journal of Agricultural Science and Technology
  • Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
  • Journal of Food Science and Technology
  • Journal of Food Biochemistry
  • Foods
  • Applied Sciences
  • Antioxidants
  • International Journal of Food Science
  • Processes
  • Nutrients
  • Molecules
  • Acta Scientarium Polonorum Technologia Alimentaria
  • LWT - Food Science and Technology
  • Journal of Pharmacy and Pharmacology
  • Chemistry and Physics of Lipids; International Journal of Molecular Sciences
  • Chemistry & Biodiversity
  • Biometrical Letters
  • Heliyon

INNA DZIAŁALNOŚĆ

  • Wykłady i warsztaty dla uczniów szkół średnich i podstawowych z regionu Wielkopolski, prowadzone w ramach kampanii promocyjnych WNoŻŻ i UP w Poznaniu, wizyt studyjnych uczniów oraz cyklicznych wydarzeń w ramach Nocy Naukowców i Festiwali Nauki i Sztuki (od 2011)
  • Współpraca z instytucjami lokalnymi oraz samorządowymi – aktywne szkolenia i webinaria: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Samorząd Województwa Wielkopolskiego; Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli
  • Slow Food Polska, członek stowarzyszenia (2019-2021)
  • ERASMUS – opieka naukowa nad 7 studentami zagranicznymi odbywającymi 3-miesięczny staż naukowy oraz prowadzenie zajęć dydaktycznych w ramach programu (od 2008)

Umiejętności

  • praca w zespole
  • współdziałanie i komunikacja
  • nowoczesne zarządzanie projektami
  • znajomość systemów zarządzania jakością oraz interpersonalnych oddziaływań na stanowisku pracy