DYDAKTYKA I ROZWÓJ KADR NAUKOWYCH
Prowadzone obecnie zajęcia dydaktyczne:
W języku polskim:
- Programowanie i organizacja nowoczesnej gastronomii;
- Technologiczne projektowanie procesów produkcyjnych w gastronomii;
- Propedeutyka wiedzy o żywności i żywieniu;
- Systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa żywności w gastronomii;
- Wiedza społeczna; Catering w żywieniu indywidualnym i zbiorowym;
- Jakość i bezpieczeństwo potraw w technologii gastronomicznej;
- Seminarium Problemowe;
- Seminarium Magisterskie;
- Przemysłowa produkcja i dystrybucja potraw;
- Żywność wygodna.
W języku angielskim:
- Food product development;
- Comprehension in food processing and human nutrition;
- Global problems in human nutrition;
- Pharmacology and nutritional pharmacotherapy with an element of phytotherapy;
- Selected topics in food technology and nutrition;
- Molecular cuisine;
- Functional food and catering technology.
PROMOTORSTWO
Rozprawa doktorska - 5 prac
- Kobus-Moryson Małgorzata - Ocena potencjału przeciwutleniającego składników stewii (Stevia rebaudiana) oraz ich wykorzystanie do kształtowania trwałości tłuszczów. (2016)
- Sidor Andrzej - Wykorzystanie roślin przyprawowych do stabilizacji potencjału przeciwutleniającego owoców i przetworów z aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa). (2016)
- Kulczyński Bartosz - Ocena przydatności miąższu dyni wzbogaconego w wapń w prewencji zmian osteoporotycznych. (2021)
- Marcellus Arnold - Development of customized plant matrices to prevent calcium deficiency and osteoporosis. (planowany termin obrony: 2025)
- Multisona Ribi Ramadanti - The study of multi-layered microencapsulation of Clitoria ternatea extract and its application to functional food product. (planowany termin obrony: 2027)
Praca magisterska – 49 prac (w tym 9 w j. angielskim)
Praca inżynierska – 45 prac
Praca licencjacka – 3 prac
RECENZENT
Tytuł profesora – recenzja dorobku naukowego, dydaktyczno-wychowawczego i organizacyjnego - 5 opinii
- Wójciak Karolina, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2024
- Świeca Michał, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2022
- Żyżelewicz Dorota, Politechnika Łódzka w Łodzi, 2021
- Czarniecka-Skubina Ewa, SGGW w Warszawie, 2019
- Gawlik-Dziki Urszula, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2018
Stopień doktora habilitowanego – opinia o dorobku w postępowaniu - 8 opinii
- Tabaszewska Małgorzata, pt. „Zawartość związków bioaktywnych w ekstraktach z roślin dziko rosnących oraz ich zastosowanie do produkcji likierów i preparatów kosmetycznych”, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (2023)
- Żary-Sikorska Ewa, pt. „Rola fenolowych bioaktywnych składników truskawki i marchwi purpurowej w łagodzeniu zaburzeń wywołanych dietą niezbilansowaną”, Politechnika Bydgoska w Bydgoszczy (2023)
- Kołodziejczyk Krzysztof, pt. „Opracowanie sposobów pozyskiwania i ocena właściwości preparatów fitokomponentów z produktów ubocznych przetwórstwa owoców”, Politechnika Łódzka w Łodzi (2019)
- Michalska Anna, pt. „Identyfikacja kluczowych parametrów i sposobów suszenia wpływających na właściwości fizyko-chemiczne proszków owocowych”, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2019)
- Dwiecki Krzysztof, pt. „Oddziaływania kropek kwantowych z polifenolami i chinonami oraz ich wykorzystanie do oznaczania naturalnych i syntetycznych antyoksydantów w żywności”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2018)
- Krystyjan Magdalena, pt. „Wpływ wybranych fizycznych modyfikacji skrobi i nieskrobiowych hydrokoloidów polisacharydowych na właściwości funkcjonalne skrobi oraz na jakość produktów spożywczych i niespożywczych z ich udziałem”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (2018)
- Siger,Aleksander pt. „Pochodne kwasu sinapowego - związki fenolowe nasion rzepaku istotnie wpływające na jakość oraz wartość żywieniową oleju tłoczonego na zimno”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2016)
- Zielińska-Dawidziak Magdalena, pt. „Zastosowanie jadalnych kiełków o podwyższonej zawartości ferrytyny roślinnej jako źródła żelaza do wzbogacania żywności”, postępowanie habilitacyjne, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2016)
Stopień doktora habilitowanego – recenzja wydawnicza rozprawy habilitacyjnej - 2 recenzje
- Mikołajczyk-Bator Katarzyna, pt. „Znaczenie roślinnych metabolitów wtórnych w kształtowaniu jakości sensorycznej i zdrowotnej produktów spożywczych”, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu (2018)
- Pachołek Bogdan, pt. „Kształtowanie prozdrowotnych właściwości żywności z wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców”, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu (2018)
Stopień doktora – recenzja rozprawy doktorskiej - 9 recenzji
- Habza-Kowalska Ewa, pt. „Badanie interakcji efektorów peroksydazy tyroidowej oraz wybranych enzymów prooksydacyjnych w układach modelowych” Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (2023)
- Tkacz Karolina, pt. „Owoce rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides) w projektowaniu żywności o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2022)
- Sierocka Małgorzata, pt. „Kształtowanie jakości żywności niskoprzetworzonej poprzez modyfikowanie aktywności wybranych enzymów z klasy oksydoreduktaz” Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (2021)
- Cichowska-Bogusz Joanna, pt. „Analiza wpływu polioli jako substancji aktywnych oraz ultradźwięków na przebieg odwadniania osmotycznego i suszenia tkanki jabłka” SGGW w Warszawie (2021)
- Drabińska Natalia, pt. „Zastosowanie preparatu fruktooligosacharydów i inuliny jako składnika diety bezglutenowej dzieci z chorobą trzewną” Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (2020)
- Brynda-Kopytowska Anna, pt. „Fizykochemiczna charakterystyka sypkich preparatów tłuszczowych wytwarzanych metodą suszenia rozpyłowego emulsji stabilizowanych białkiem grochu” SGGW w Warszawie (2019)
- Przeor Monika, pt.: „Wpływ zabiegów technologicznych na zawartość i właściwości bioaktywnych związków w preparatach z liści morwy białej” Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (2017)
- Sęczyk Łukasz, pt.: „Interakcje związków fenolowych ze składnikami matrycy jako czynnik determinujący jakość żywności fortyfikowanej” Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (2017)
- Teleszko Mirosława, pt.: „Wykorzystanie wybranych surowców roślinnych do produkcji żywności o ukierunkowanych walorach prozdrowotnych” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2014)
Tytuł doktora honoris causa - 1 opinia
- Opinia o prof. Jerzym Zawistowskim, Kandydacie do tytułu doktora honoris causa Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (2024)
Projekty naukowe - 56 recenzji
- Fulbright Senior Award (1)
- NCN – Preludium (19)
- Preludium BIS (4)
- Sonata (4)
- NCBR – LIDER (1)
- POIR (1)
- współpraca Polska – Turcja (2)
- współpraca Polska – Chiny (1)
- Innowacyjny Doktorat UP Wrocław (23)
Czasopisma naukowe - 184 recenzje
- Food Chemistry
- Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
- Journal of the Science of Food and Agriculture
- Journal of Functional Foods
- European Journal of Lipid Science and Technology
- PLOS One
- Journal of Agricultural Science and Technology
- Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
- Journal of Food Science and Technology
- Journal of Food Biochemistry
- Foods
- Applied Sciences
- Antioxidants
- International Journal of Food Science
- Processes
- Nutrients
- Molecules
- Acta Scientarium Polonorum Technologia Alimentaria
- LWT - Food Science and Technology
- Journal of Pharmacy and Pharmacology
- Chemistry and Physics of Lipids; International Journal of Molecular Sciences
- Chemistry & Biodiversity
- Biometrical Letters
- Heliyon
INNA DZIAŁALNOŚĆ
- Wykłady i warsztaty dla uczniów szkół średnich i podstawowych z regionu Wielkopolski, prowadzone w ramach kampanii promocyjnych WNoŻŻ i UP w Poznaniu, wizyt studyjnych uczniów oraz cyklicznych wydarzeń w ramach Nocy Naukowców i Festiwali Nauki i Sztuki (od 2011)
- Współpraca z instytucjami lokalnymi oraz samorządowymi – aktywne szkolenia i webinaria: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Samorząd Województwa Wielkopolskiego; Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli
- Slow Food Polska, członek stowarzyszenia (2019-2021)
- ERASMUS – opieka naukowa nad 7 studentami zagranicznymi odbywającymi 3-miesięczny staż naukowy oraz prowadzenie zajęć dydaktycznych w ramach programu (od 2008)
Umiejętności
- praca w zespole
- współdziałanie i komunikacja
- nowoczesne zarządzanie projektami
- znajomość systemów zarządzania jakością oraz interpersonalnych oddziaływań na stanowisku pracy